Bioaron wit.D 2000j.m. kapsułki to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w osteoporozie, niedoborach witaminy D, w zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu, w stanach obniżonej odporności przeznaczony dla osób dorosłych, w tym dla kobiet w ciąży.
Bioaron wit.D 2000j.m. kapsułki skład :
olej słonecznikowy, żelatyna wieprzowa, substancja utrzymująca wilgoć - glicerol, witamina D (cholekalcyferol) – 200j.m. (50mcg)
Bioaron wit.D 2000j.m. kapsułki działanie:
Witamina D zawarta w preparacie:
-odpowiada za prawidłowe wchłanianie i wykorzystanie wapnia i fosforu oraz -odpowiedni poziom wapnia we krwi – minerałów kostnych, których utrata może -prowadzić do obniżenia gęstości mineralnej kości,
-pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
-wspomaga właściwą pracę mięśni,
-wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
-bierze udział w procesie podziału komórek,
-pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u osób w wieku 60 lat i starszych.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie 20 µg witaminy D ze wszystkich źródeł.
Prawie 90% witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Efektywność syntezy witaminy D w skórze zależy m.in. od szerokości geograficznej, zanieczyszczenia powietrza, ilości melaniny w skórze, powierzchni odsłoniętego ciała, stosowania filtrów ochronnych oraz wieku. W Europie Środkowej, najlepszy czas do syntezy skórnej panuje od kwietnia do września, w pozostałych miesiącach nie ma odpowiedniego nasłonecznienia na wystarczającą syntezę witaminy D w organizmie.
Bioaron wit.D 2000j.m. kapsułek dawkowanie :
Dorośli i kobiety w ciąży 1 kapsułka dziennie, w przypadku dorosłych osób otyłych 1-2 kapsułki dziennie lub w każdym przypadku wg wskazań lekarza
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub
skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie daty
minimalnej trwałości podanej na opakowaniu.