CZARNUSZKA to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Jej owoce zawierają czarne jak węgiel, trójgraniaste nasiona, których właściwości zdrowotne doceniali nawet faraonowie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci", w związku z tym znalazła zastosowanie w lecznictwie, jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Współczesne badania pozwalają twierdzić, że nasiona czarnuszki mają potencjalne działanie lecznicze. Jej nasiona zawierają ponad 100 aktywnych substancji działających przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Wszystkie one, połączone w odpowiednich proporcjach sprawiają, że czarnuszka znakomicie obniża stres oksydacyjny, pomagając organizmowi uporać sie z zachwianiem równowagi.
ZASTOSOWANIE NASION CZARNUSZKI:
-wykazują właściwości przeciwwrzodowe, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia powstająca w przebiegu choroby wrzodowej
- chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków
-w różnych schorzeniach alergicznych: astmie alergicznej, egzemach czy AZS, poprawiają samopoczucie alergikom znacznie niwelując symptomy
- potencjalne działanie antynowotworowe. Przyczyniały się one bowiem do niszczenia i/lub zahamowania wzrostu komórek wielu form raka
-wspomagają układ odpornościowy- jest to niezwykle ważne na przełomie sezonów
-działają przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo
-stosowane regularnie pomagają podnosić poziom hemoglobiny i erytrocytów, przeciwdziałając anemii
-mają również działanie przeciwpasożytnicze
-pomaga pozbyć się nadciśnienia, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, chroni przed miażdżycą
-przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych obniżając poziom szczawianów
-działają antycukrzycowo regulując poziom cukru we krwi
-chronią przed osteoporozą, zwiększają gęstość kości
-przeciwdziałają łysieniu, hamują wypadanie włosów, pozwalają pozbyć się łupieżu
-przyspieszają gojenie się ran, owrzodzeń, zmian ropnych
SKŁAD CZARNUSZKI:
100% nasiona czarnuszki
SPOSÓB UŻYCIA CZARNUSZKI:
Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa, potraw oraz do pieczenia. Można przyrządzić rownież napar: zalać wrzątkiem łyżkę zmielonych nasionek, parzyć 20 min i odcedzić.Taki napar stosuje się wewnętrznie, ale i na zewnętrznie do przemywania skóry zmienionej chorobowo.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.