Owoce morwy są wykorzystywane w medycynie ludowej jako środek oczyszczający organizm, gdyż wykazują działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Ponadto zalecane są kobietom karmiącym, ponieważ pobudzają laktację. Zawierają - podobnie jak jeżyny - cukry, garbniki, flawonoidy, witaminy i minerały. Soki i syropy z nich przyrządzone są bardzo smaczne i zaleca się popijać je w różnych chorobach: przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy, chorobach serca, nerek i astmie oskrzelowej.
Stosowanie owoców morwy wspomaga:
-obniżenie poziomu cholesterolu,
-obniżenie stężenie glikozy w surowicy krwi,
-zmniejszenie łaknienia i nadmiernego apetytu
- wypróżnienie w zaparciach
- zmniejsza skłonności do krwotoków
- pomocna przy bólach gardła i dróg oddechowych
- stosuje się je również w stanach zapalnych jamy ustnej
Owoce morwy białejzawierają do 20% cukrów – głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy oraz olejek lotny. Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów nie nadają się do leczenia zespołu metabolicznego. Ludność Wschodu – np. mieszkańcy Himalajów suszy je u używa jako pożywienie regenerujące siły i wzmacniające. W chińskiej medycynie ludowej do celów leczniczych wykorzystuje się wszystkie części morwy białej – tj. liście, susz z owoców, konfitury z owoców.
Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie.
Morwa biała na cukrzycę
Morwa biała zawiera kilka składników, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii. Wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje działanie enzymu, który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków. Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Morwa biała może zapobiec nowotworom
Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, hamuje ona produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.
Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo
Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje wzrost "złego" cholesterolu LDL we krwi i redukuje uszkodzenia miażdżycowe.
Morwa na odchudzanie
Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.
MORWA BIAŁA Sposób użycia: Owoce mogą być stosowane jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami również stosowane są do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.
MORWA BIAŁA Skład: 100% suszone owoce morwy białej
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.