OLEJ KOKOSOWY ma w sobie wiele składników odżywczych , nie na darmo palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”.Olej z tych owoców uzyskuje się z wysuszonego miąższu – kopry. Występuje w konsystencji stałej, zbliżonej wyglądem do smalcu. Nie wymaga przechowywania w lodówce, nie jełczeje. Olej kokosowy zawiera 98% kwasów tłuszczowych – kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze; kwas mirystynowy; kwas palmitynowy.
Olej kokosowy można
stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę.
Stosowany jako
kosmetyk natłuszcza skórę chroniąc ją przed utratą wilgoci. Szybko się przy tym wchłania nie powodując powstawania tłustego filmu. Wyrównuje koloryt skóry, chroni ją przed promieniami UV, a jadnocześnie rozjaśnia przebarwienia. Dzięki jego działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu doskonale sprawdza sie w pielęgnacji skóry z trądzikiem, egzemą, wypryskami.
Może być również stosowany w pielęgnacji noworodkow i dzieci, a także osób ze skórą swędzącą, atopową, czy chorych na łuszczycę.
Doskonale nadaje się też do pielęgnacji włosów. Można go nakładać jak maskę na mokre włosy i w zależności od potrzeb zostawić na włosach na godzinę lub nawet całą noc, po czym umyć włosy. Jest to idealna pomoc dla włosów suchych, osłabionych, z rozdwojonymi końcówkami.
ZASTOSOWANIE OLEJU KOKOSOWEGO:
-zwiększa odporność organizmu na infekcje spowodowane przez bakterie,wirusy i grzyby,
-powstrzymuje procesy starzenia,
-poprawia wchłanianie wapnia i magnezu,
-szybko uzupełnia energię,
-łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego,
-chroni wątrobę i trzustkę,
-wzmacnia serce,
-poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu,
-reguluje przemiane materii, stabilizuje poziom cukru we krwi.
SKŁAD OLEJU KOKOSOWEGO:
100% rafinowany olej kokosowy
SPOSÓB UŻYCIA OLEJU KOKOSOWEGO:
Stosowany do gotowania, pieczenia i smażenia. Idealny do smarowania pieczywa. W kosmetyce jako naturalny środek nawilżający do twarzy, ciała i włosów.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.