Len mielony uzyskiwany jest w procesie odtłuszczania ze specjalnej odmiany lnu złocistego. Stanowi idealny dodatek do codziennej, zbilansowanej diety.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Wskazania: Zalecany jest przy:
-nadmiernym wydzielaniu soków żółądkowych,
-podrażnieniu błony śluzowej przewodu pokarmowego
-w zaparciach i otyłości.
Propozycja przygotowania: 1 łyżkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.