Oleje lecznicze – właściwości
Oleje lecznicze posiadają wiele cennych właściwości. Można z nich korzystać przy różnorodnych problemach nie tylko wewnętrznych np. dolegliwościach trawiennych czy osłabieniu odporności, ale także problemach ze skórą. Oleje lecznicze włączone do codziennej diety mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Dostarczają substancje chroniące przed rozwojem cukrzycy, miażdżycy i nadciśnienia. Pomagają pozbyć się nadmiaru wolnych rodników, które mają swój udział w procesie zapalnym, a także w rozwoju choroby nowotworowej. Przykładem popularnego ostatnio oleju leczniczego jest olej konopny. Uważa się, że olej konopny działa przeciwnowotworowo, chroni przed zaburzeniami pracy serca, mózgu, przewodu pokarmowego i dba o gospodarkę hormonalną.
Olej konopny jest też z powodzeniem stosowany zewnętrznie. Jest to jeden z olejów leczniczych o silnych właściwościach regeneracyjnych i odżywczych. Może być stosowany jako olej na blizny, olej na atopowe zapalenia skóry, olej na ukąszenia owadów i inne dolegliwości. Oleje lecznicze wspierają też proces trawienia, pomagają pozbyć się niestrawności i wzdęć. Niektóre oleje ułatwiają zasypianie i rozluźniają organizm. Dostępne są też oleje lecznicze o właściwościach przeciwalergicznych np. olej z czarnuszki.
Oleje lecznicze na odporność, cholesterol i zdrowe serce
Oleje lecznicze apteka internetowa oferuje zarówno w postaci płynnej, jak i zamkniętej w kapsułkach. Dzięki temu nawet osoby, które nie przepadają za piciem płynu mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości olejów. Każdy olej leczniczy ma inny skład, a przez to też inne właściwości. Olej lniany wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega-3. Pomagają one utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Chronią przed wzrostem stężenia „złego cholesterolu”, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego cholesterolu”. Oleje lecznicze mogą pełnić istotną role w profilaktyce chorób układu krążenia.
Olej leczniczy należy stosować tak jak zaleca producent. Wiele z preparatów można włączyć do codziennego przygotowania posiłków. Olej leczniczy może być dodawany do surówek lub kanapek. Można nim polać rybę lub inny składnik obiadu. Należy przy tym zwracać uwagę, czy dany olej leczniczy może być zastosowany na zimno lub na ciepło. Część z nich traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego nie powinny być dodawane podczas gotowania lub smażenia. Oleje lecznicze mogą pomóc dbać o zdrowie i wspierać prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.