Czystek - cudotwórca - ważne, jak go przygotowujesz

Czystek jest rośliną rosnącą na południu Europy i znaną na Bliskim Wschodzie już od IV wieku p.n.e. Pojawia się w licznych przekazach i starych recepturach, bywał nazywany łzami Chrystusa (przez purpurowe zabarwienie podstawy kwiatków), a najcenniejszy otrzymywany z niego produkt to żywica - ladanum, albo laudanum, o której wspomina Biblia.
Napar z czystka jest bogaty w polifenole, czyli związki o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym - jest więc naturalnym ANTYBIOTYKIEM. Szczególnie ciekawa, w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań na grypę, jest jego aktywność przeciwwirusowa. Zbadano, że wyciągi z czystka dwukrotnie zmniejszają ilość wirusów w organizmie, nie wpływając w żaden sposób na zdrowe komórki. Prowadzone są też zaawansowane badania nad użyciem czystka w zapobieganiu i leczeniu boreliozy. Polifenole z czystka są silnymi przeciwutleniaczami, a w trakcie badań jest ich aktywność przeciwnowotworowa.
Jednak aby cieszyć się dobroczynnym działaniem tej rośliny należy właściwie przygotować napar. Twarda woda, o dużej zawartości wapnia i wysokim pH, o temperaturze niższej niż 95 stopni C, prawie nie wydobędzie z ziół dobroczynnych związków.
Zatem, aby maksymalnie wykorzystać zdrowotne właściwości czystka należy:
- zalać zioła (im bardziej rozdrobnione tym lepiej) WRZĄTKIEM ,
- parzymy pod przykryciem - im dłużej tym lepiej,
- dodatek cytryny obniży pH i znacznie zwiększy w naparze ilość polifenoli - napar może zmętnieć, ale w niczym to nie przeszkadza,
- najlepiej zalewać zioła wodą filtrowaną, jak najbardziej miękką.
Czystek, choć znany od wieków, na nowo został odkryty całkiem niedawno. Leczmy się naturalnie i przede wszystkim skutecznie, to wcale nie takie drogie...
Preparaty czystka kliknij tutaj