Dobroczynny wpływ krzemu na organizm

Krzem kojarzymy jako ten pierwiastek, który ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Ale to nie wszystko. Krzem nie bez przyczyny nazywany jest „pierwiastkiem życia”. Wpływa pozytywnie nie tylko na wygląd, ale też na zdrowie. Dowiedz się, jakie są właściwości krzemu i jak rozpoznać pierwsze niedobory tego związku w organizmie. Jakie pokarmy są dobrym źródłem krzemu? Podpowiadamy.
Krzem to pierwiastek mineralny, półmetal, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Po tlenie, to drugi w kolejności, najbardziej rozpowszechniony pierwiastek na kuli ziemskiej. W przyrodzie krzem buduje skały, jest składnikiem piasku i zwierzęcych pancerzy. A jaką rolę pełni w ludzkim organizmie? Gdzie znajdziemy go w pożywieniu?
Krzem w organizmie – jakie pełni funkcje?
Ludzki organizm zawiera średnio około 7 g tego pierwiastka. To sporo, każdy z nas ma go więcej niż miedzi lub żelaza. Krzem lokalizuje się głównie w: nadnerczach, grasicy, przysadce mózgowej, płucach i mięśniach. Zapasy krzemu w organizmie maleją z wiekiem, stąd zwiększone zapotrzebowanie na niego u osób starszych.
Krzem – właściwości:
- To ważny budulec kości, tkanki łącznej i ścięgien. Utwardza i zagęszcza szkielet, co wpływa na dobrą kondycję układu ruchu i chroni przed złamaniami i osteoporozą.
- Pozytywnie wpływa na kondycję włosów (https://apteka.sloneczna24.pl/pielegnacja-wlosow-i-skory-glowy.html) i paznokci. Poprawia i wzmacnia ich strukturę. Zapobiega łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów.
- Wspomaga leczenie podrażnień i regenerację skóry. Łagodzi stany zapalne, objawy trądziku różowatego i pospolitego. Krzem bierze udział w syntezie elastyny, kolagenu i kwasu hialuronowego. To 3 kluczowe składniki dla zachowania zdrowej, sprężystej i gładkiej skóry.
- Pozytywnie wpływa na strukturę i funkcjonowanie chrząstek stawowych. Dlatego jest ważny w profilaktyce i leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów.
- Buduje naczynia krwionośne, wpływa na ich elastyczność i stopień przepuszczalności. Uszczelnia je, dzięki czemu wpływa pozytywnie na poprawę odporności. Zapobiega także odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych.
- Detoksykuje, pomaga usuwać z organizmu szkodliwe substancje i oczyszcza go.
Krzem – niedobór. Jak się objawia?
Niedobór krzemu w organizmie szybko odbija się na kondycji skóry, włosów i paznokci. Włosy stają się cieńsze i słabsze, częściej łamią się i wypadają. Na skórze zmarszczki stają się bardziej widoczne, przyspiesza starzenie się skóry, a zwalniają procesy regeneracji. Paznokcie rozdwajają się, kruszą i matowieją.
Zwiększa się też podatność skóry na podrażnienia. Mogą pojawić się zmiany trądzikowe, jeśli skóra wcześniej miała do tego predyspozycje. W zauważalny sposób znacznie trudniej i gorzej goją się wszelkie zranienia i zmiany skórne. Może także pojawić się lub pogłębić cellulit.
Przez niedostateczne ilości krzemu cierpią też naczynia krwionośne. Częściej pękają i zwiększa się ich przepuszczalność. Powoduje to spadek odporności oraz większą podatność na infekcje. Na skórze mogą pojawić się drobne pajączki (popękane skórne naczynka krwionośne), łatwiej też o siniaki.
Niedobór krzemu negatywnie wpływa na kondycję stawów i kości. Długotrwały niedobór krzemu u dzieci przyczynia się do zaburzeń wzrostu, u kobiet może skutkować pojawieniem się obfitych i bolesnych miesiączek.
Jak uzupełnić krzem w organizmie?
U dorosłej zdrowej osoby dzienne zapotrzebowanie na krzem to około 20 – 30 mg. U dzieci i osób starszych jest ono zwiększone – należy to uwzględnić przy komponowaniu diety lub wdrażaniu suplementacji tego pierwiastka. Więcej krzemu warto dostarczać organizmowi także w okresie rekonwalescencji po kontuzjach lub po operacjach kości i stawów.
Co jeść i pić, aby dostarczyć odpowiednią ilość krzemu do organizmu? Warto stosować zdrową dietę, uwzględniającą bogate źródła tego pierwiastka, takie jak: skrzyp polny, perz, pokrzywa, podbiał, algi, ziarna zbóż, czosnek, kozieradka, mleczko pszczele. Włączmy do jadłospisu produkty roślinne bogate w celulozę, a także płatki owsiane, razowy chleb i otręby pszenne. Krzem można dostarczyć do organizmu także z wodą źródlaną, dlatego warto wybierać do picia wody bogate w minerały.
Suplementacja krzemu – jak wybrać preparat?
Z wiekiem maleje ilość krzemu w organizmie, dlatego należy zastanowić się nad suplementacją tego pierwiastka. Jest on często składnikiem preparatów złożonych zawierających witaminy i minerały, ale występuje też w suplementach jako jedyny lub jeden z kilku składników.
Dostępne w aptece internetowej suplementy z krzemem, to przede wszystkim te oparte na skrzypie polnym, występujące w formie tabletek, soków lub herbat ziołowych do zaparzania, np.:
- Skrzyp fix - herbata ziołowa do zaparzania>>
- OLIMP Skrzyp plus w kapsułkach>> zawiera ekstrakt ze skrzypu polnego bogaty w związki krzemowe, biotynę oraz zestaw witamin – składniki o korzystnym wpływie na skórę, włosy i paznokcie
- NATURELL Silica biotyna Max w tabletkach>> suplement zawierający bogatą kompozycję składników ważnych dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci; zawiera m.in.: skrzyp polny, biotynę, cynk, selen, niacynę i ryboflawinę
- EKA MEDICA sok 100% ze skrzypu polnego>> lub VIGANA sok z pokrzywy>> - naturalne soki jako bogate źródło krzemu
Choć krzem jest pospolicie występującym w przyrodzie pierwiastkiem, dosyć często spotykamy się z niedoborem tej substancji w organizmie. Aby temu zapobiec, warto stosować zdrową i zbilansowaną dietę, bogatą w produkty roślinne. Dostarczenie optymalnej ilości krzemu może wspierać nie tylko utrzymanie w dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci, ale sprzyja utrzymaniu całego organizmu w zdrowiu.