Jakie witaminy można przyjmować razem, a których lepiej nie łączyć?

Witaminy i minerały są nam niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata i zróżnicowana dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych nam składników odżywczych. Nie zawsze jest to możliwe i wówczas z pomocą przychodzą suplementy diety zawierające witaminy i składniki mineralne. Jakie witaminy można brać razem, a których połączeń lepiej unikać?
Zgodnie z definicją witaminy są to substancje pochodzenia egzogennego, co oznacza, że organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować, ale one same lub ich najważniejsze składowe muszą zostać dostarczone z zewnątrz. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne powinno zostać pokryte razem z posiłkami.
Zdrowa dieta to podstawowy sposób na dostarczenie witamin
Prowadzenie bogatej i urozmaiconej diety daje szansę na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że poziom zapotrzebowania na konkretne substancje zależy od wielu czynników, w tym m.in. od:
- wieku
- stanu zdrowia i kondycji fizycznej
- nasilenia wysiłku fizycznego i aktywności ruchowej
- chorób towarzyszących
- pory roku i warunków zewnętrznych
- innych stanów, takich jak: ciąża, okres karmienia piersią, rekonwalescencja po chorobie itd.
Jeśli zauważymy u siebie niedobory składników odżywczych, zawsze pierwsze kroki warto skierować do specjalisty. Lekarz na podstawie zaobserwowanych objawów zleci odpowiednie badania laboratoryjne. Ich wyniki pokażą, jakich substancji brakuje w organizmie. A następnie specjalista zleci terapię mającą na celu uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów.
W niektórych przypadkach specjalista zdiagnozuje niedobór pojedynczej substancji. Zwykle jednak problem wiąże się ze zbyt niskim poziomem kilku witamin. I tu warto znać zasady synergizmu i antagonizmu witamin. Dzięki tej wiedzy będziemy wiedzieć, jakie witaminy można brać razem, a których połączeń unikać. Jak stosować witaminowe suplementy diety, aby poprawić ich wzajemną wchłanialność. Zanim sięgniemy po kilka preparatów, zastanówmy się, czy można brać kilka witamin na raz.
Czy można brać kilka witamin na raz?
Tak jak większość substancji chemicznych, tak połączenia różnych witamin mogą powodować różne reakcje. Stosując kilka suplementów diety warto wiedzieć, jak je umiejętnie łączyć ze sobą. Czasami ich działanie może się wzajemnie znosić, a innych przypadkach wzmacniać. Jak je zatem stosować, by czerpać z ich połączeń jak najwięcej korzyści?
Czy można brać cynk z witaminą C? Czy można łączyć magnez z witaminą D3?
Które witaminy, makro- i mikroelementy można brać razem, a jakich połączeń unikać? Korzystne, poprawiające wzajemnie swoją przyswajalność są następujące zestawienia witamin, składników mineralnych i innych składników diety:
żelazo + witamina C – w obecności witaminy żelazo jest o wiele lepiej wchłaniane
Dowiedz się więcej: Skutki uboczne przyjmowania żelaza – jak je zminimalizować?>>
wapń + witamina D – witamina wzmacnia przyswajanie wapnia w organizmie, oba składniki są ważne dla prawidłowego wzrostu i funkcjonowanie kości, warto je stosować razem
magnez + kapsaicyna – substancja pochodząca z papryczek chili ułatwia wchłanianie magnezu
magnez + białko – stosowanie magnezu w towarzystwie białka pochodzącego z mięsa lub nabiału może znacznie zwiększyć jego przyswajalność
magnez + potas – takie połączenie znajdziemy w wielu owocach i warzywach, np. w bananach, pomidorach i w awokado; te dwa składniki mineralne łącznie biorą udział w wielu ważnych procesach w organizmie, normalizują pracę wielu układów, mają komplementarne działanie – magnez zwiększa przyswajanie potasu z przewodu pokarmowego
- Magnez skurcze + potas Polfa Łódź z dodatkiem witaminy B6
- BioMagnez + BioPotas proszek w saszetkach do przygotowania roztworu
magnez + witamina B6 – naturalnie takie połączenie występuje w drobionym mięsie, w bananach i w orzechach; witamina B6 naturalnie zwiększa przyswajalność magnezu i ogranicza jego wydalanie z organizmu
witamina B6 + cynk
witamina C + bioflawonoidy cytrusowe – składniki pochodzące z cytrusów poprawiają przyswajalność witaminy C oraz chronią ją przed utlenieniem
- EkaMedica witamina C proszek z ekstraktem z gorzkiej pomarańczy
- Puritan’s Pride witamina C z bioflawonoidami cytrusowymi
witamina A + E – w połączeniu wzajemnie wzmacniają swoją aktywność biologiczną, obie dobrze rozpuszczają się w tłuszczach
witamina A powinna być łączona z witaminami B i D oraz cynkiem i wapniem
witamina E jest lepiej przyswajana w towarzystwie witamin z grupy B, witaminą C, selenem i fosforem
witamina D powinna być łączona z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, z wapniem i witaminami A, B6, C i E.
Wykluczające się witaminy i składniki mineralne
Istnieją połączenia składników, których lepiej unikać. Substancje wzajemnie znoszą swoje działanie lub w znacznym stopniu doprowadzić do ograniczenia ich przyswajania.
- cynk z wapniem i magnezem – mogą wpływać negatywnie na swoje przyswajanie, należy unikać tego połączenia
- wapń z magnezem
- żelazo + wapń – może prowadzić do znacznego ograniczenia lub nawet zablokowania przyswajania żelaza.