Nasiona CHIA - starożytny sposób na zdrowie i dieta biegaczy

Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia, były cenione już w czasach prekolumbijskich przez Azteków - uważali oni, że pozwalają zachować bystrość umysłu i utrzymać dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej błonnika niż otręby.
Co mają jeszcze cennego w składzie?
Kwasy omega-3, głównie alfa-linolenowy o wielokierunkowym dobroczynnym działaniu na nasz organizm, przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami (kwas chlorogenowy - taki jak w zielonej kawie), witaminy B1, B2, B3, cynk, wapń, magnez i fosfor. Przy tym nie zawierają glutenu i mają tylko śladowe ilości sodu.
Jak włączyć je do diety?
Przede wszystkim w smaku są nijakie, więc można dodawać je prawie do wszystkiego. Nie trzeba ich mielić. Doskonale chłoną płyny prawie dziewięciokrotnie zwiększając objętość (coś dla odchudzających się :) ), zmieszane z np. mlekiem kokosowym dają smaczny pudding. Popularny w Meksyku napój Chia Fresca to nasiona chia, sok z limonki i miód z wodą. W naszej kuchni sprawdzą się jako dodatek do sałatek,jogurtów czy owsianki.