Prozdrowotne, naturalne oleje z apteki

Jeśli włączysz do swojej diety prozdrowotne oleje naturalne, mogą one wspomagać Twój organizm w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Doskonale sprawdzają się również przy kłopotach z trawieniem, zmianach skórnych, osłabieniu odporności. Dostarczają substancji chroniących Twój organizm przed rozwojem cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy. Pomagają również pozbyć się wolnych rodników i pozytywnie wpływają na pracę serca czy gospodarkę hormonalną.
Z tego artykułu dowiesz się, które naturalne oleje warto używać w swojej kuchni i jakie mają prozdrowotne właściwości. Oleje – np. konopny, z czarnuszki – są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. |
Spis treści:
- Naturalne oleje – olej z czarnuszki;
- Olej lniany – naturalne oleje w Twojej kuchni;
- Olej z nasion ostropestu plamistego – naturalny olej dla Twojej wątroby;
- Olej konopny tłoczony na zimno;
- Olej z pestek moreli;
- Podsumowanie.
Naturalne oleje – olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion Nigella sativa, która należy do rodziny Ranunculaceae. Nasiona mają ostry aromat i smak podobny do tymianku czy oregano. To jeden z najpotężniejszych środków naturalnych stosowanych w medycynie ludowej.
Olej ten ma bardzo silne działanie przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne i ochronne. Może pełnić rolę przeciwutleniacza, który chroni komórki przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.
Jest wrażliwy na działanie światła, dlatego musi być przechowywany w ciemnej butelce. Podobno to właśnie jego właściwościom zawdzięczała swoją urodę Kleopatra.
Olej lniany – naturalne oleje w Twojej kuchni
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. Ma dość specyficzny smak i nie należy go podgrzewać. Mimo wszystko warto go mieć w swojej kuchni, bo wykazuje wiele prozdrowotnych cech i właściwości.
Siemię lniane wspomaga pracę mózgu, chroni serce i jest doskonałym środkiem profilaktycznym jeśli chodzi o nowotwory. Zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie i jest naprawdę bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ma stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia – po otwarciu można go przechowywać jedynie cztery miesiące.
Olej z nasion ostropestu plamistego – naturalny olej dla Twojej wątroby
Ostropest plamisty to roślina stosowana od wieków w leczeniu chorób wątroby. Zawiera sylimarynę, która pomaga chronić ten organ przed uszkodzeniem przez toksyny. Olej z ostropestu możesz stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, gdyż bardzo korzystnie wpływa na regenerację skóry.
Działa odkażająco, regenerująco i przeciwzapalnie. Wspomaga leczenie cukrzycy i podnosi odporność organizmu, bardzo skutecznie obniża poziom cholesterolu. Świetnie nadaje się do dressingów, sałatek oraz surówek.
Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce. I nie jest polecany dla dzieci, które nie ukończyły 12. roku życia. Nie należy poddawać go obróbce termicznej, bo pod jej wpływem traci cenne właściwości. Ale możesz dodać go do ciepłych dań już po ich ugotowaniu.

Olej konopny tłoczony na zimno
Nasiona konopi siewnej zawierają bardzo dużo witamin i mikroelementów, między innymi witaminę E, magnez, fosfor i cynk. Witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, zwana także tokoferolem. Ma właściwości przeciwutleniające i może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Cynk z kolei poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, zaś fosfor odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego.
Nasiona konopi zawierają także dużo błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga odchudzanie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Olej konopny można stosować do sałatek, polewać nim pieczywo, a nawet dodawać do dań gorących w celu podkręcenia smaku.
Olej z pestek moreli
Olej z pestek moreli ma bardzo delikatny smak i zapach oraz jasnosłomkowy kolor. Znakomicie sprawdza się na co dzień w kuchni, jako dodatek do dressingów, sałatek, sosów, a nawet do deserów.
Jest świetny w walce z przeziębieniem i w profilaktyce nowotworów. Działa łagodząco i przeciwzapalnie. Wspomaga układ odpornościowy i działa silnie antyoksydacyjnie. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce, przed otwarciem zaś w ciemnym i chłodnym miejscu.

Podsumowanie
Naturalne oleje to niezrównane bogactwo prozdrowotne w Twojej kuchni. Dodają Twoim potrawom smaku i aromatu, a dodatkowo cechują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, antyoksydacyjnymi czy regeneracyjnymi.
Prozdrowotne właściwości naturalnych olejków znane są od wieków. Ich łatwość stosowania na co dzień to dodatkowa zaleta. Są dostępne dla każdego. Możesz je dodawać do dressingów, sałatek, dań na ciepło, a niektóre z nich nawet do deserów. Od Ciebie zależy, jak wykorzystasz ich cenne właściwości.
Większość naturalnych olejów, których możesz używać w kuchni, ma także szereg zalet kosmetycznych. Wpływają regenerująco na skórę i pomagają w walce z trądzikiem.