Niedobór witaminy D. Jak sobie radzić z brakiem słońca jesienią?

Mniejsza ekspozycja na promienie słoneczne podczas coraz krótszych i deszczowych jesiennych dni sprawia, że warto pomyśleć o suplementacji witaminy D. W okresie od października do kwietnia każdy z nas, niezależnie od wieku, powinien stosować codziennie suplementy w witaminą D. Inaczej mogą pojawić się niedobory tej substancji w organizmie. Jakie to niesie ze sobą skutki? Jak im przeciwdziałać?
Witamina D nazywana jest też „słoneczną witaminą”. To określenie bierze się z faktu, że powstaje na bazie substancji, które syntetyzowane są w skórze pod wpływem działania promieniowania UVB. W okresie letnich miesięcy, od maja do września, synteza skórna zwykle pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę D. Już około 15-20 minut ekspozycji na słońce wystarczy, aby organizm wyprodukował wystarczającą ilość tej substancji. W pozostałym miesiącach synteza skórna jest nieefektywna i nie pokrywa dziennego zapotrzebowania, co może skutkować powstawaniem niedoboru.
Witamina D w diecie
Badania potwierdzają, że dieta jest w stanie pokryć jedynie maksymalnie 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Różne jej postacie występują w:
- drożdżach
- grzybach
- tłustych morskich rybach (np. łosoś, makrela)
- rybich olejach (np. w tranie https://apteka.sloneczna24.pl/tran-gal-60-kapsulek.html)
- wątróbce
- jajach
- produktach mlecznych
- czerwonym i drobiowym mięsie (jednak w mniejszej ilości).
Nawet urozmaicona i pełnowartościowa dieta nie jest w stanie pokryć całego dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Co więcej, do jej efektywnego wchłaniania i przyswajania potrzebna jest też odpowiednia ilość tłuszczów.
Witamina D, D2 i D3 – czy to to samo?
Choć często te pojęcia stosowane są wymiennie, to jednak istnieją różnice pomiędzy wymienionymi substancjami. Witamina D to zbiorcza nazwa grupy witamin o podobnych właściwościach. Wśród nich najważniejsze to witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Są to związki rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego zaleca się ich stosowanie podczas posiłków zawierających tłuste pokarmy. Dzięki temu są lepiej wchłaniane do organizmu. Witamina D może magazynować się w organizmie, dlatego należy zwracać uwagę na codzienne dawkowanie. Zarówno niedobór tej substancji, jak i nadmiar mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Niedobór witaminy D – czym się objawia?
Szacuje się, że około 80-90% Polaków cierpi na niedobór witamy D ze względu na zbyt małą ekspozycję na słońce w miesiącach jesienno-zimowych. Jak już wspomniano, z dietą nie jesteśmy w stanie uzupełnić braku witaminy D.
Niewystarczająca ilość tej substancji w organizmie może mieć istotny wpływ na jego sprawne funkcjonowanie. Pełni ona wiele ważnych funkcji, w tym m.in.:
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
- ma udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni,
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu fosforu i wapnia
- wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi.
Zbyt niskie stężenie witaminy D skutkuje zaburzeniem tych procesów. Ponadto ostatnie badania wiążą także niedobór ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych chorób autoimmunologicznych, cukrzycy typu 1, nieswoistego zapalenia jelit, zaburzeń metabolicznych, a nawet dolegliwości skórnych.
Jak objawia się niedobór witaminy D?
Objawy niedostatecznej ilości tej substancji w organizmie to:
- spadek łaknienia, utrata apetytu
- biegunka
- trudności z zasypianiem, bezsenność
- choroby przyzębia
- bóle kostno-mięśniowe
- trudności z prawidłowym widzeniem
- niesmak i dyskomfort w jamie ustnej.
Skutki niedoboru witaminy D u dzieci to rozwój krzywicy, u dorosłych zwiększa się ryzyko rozwoju osteoporozy i tzw. osteomalacji (rozmiękania kości). Pojawiają się bolesne skurcze, problemy z chodzeniem, trudności z układem krążenia i utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Suplementacja witaminy D – jakie dawki?
W zależności od wieku, etapu rozwoju i poziomu dziennej ekspozycji na słońce, różni się zapotrzebowanie organizmu na witaminę D. Niemowlęta i dzieci są szczególnie narażone na skutki jej niedoboru.
Dietetycy określają rekomendowane dawki do suplementacji witaminy D, które jednak warto zweryfikować z lekarzem. Bowiem dla każdej osoby zapotrzebowanie może się różnić w zależności od stanu zdrowia, stylu życia i prowadzonej diety.
Jakie suplementy wybrać?
- witamina D dla niemowląt: D-VITUM dla niemowląt w aerozolu, D-VITUM w kroplach,
- witamina D dla dzieci: D-VITUM 1000 j. w kapsułkach twist-off, MELTIKI do ssania od 3. roku życia
- witamina D dla dorosłych: NATUREL 2000 j. w tabletkach do ssania, VIGANTOLETTEN Max 2000 j., XeniVIT 4000 j. w kapsułkach
- witamina D + K2 – witamina K dodatkowo przyczynia się do utrzymania zdrowych kości poprzez utrzymanie prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu: APTEO witamina D3+K2 w kapsułkach, wzbogacony dodatkowo o magnez i B6 suplement diety Molekin D3+K2+MgB6.