Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie

Znany przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na wątrobę, ostropest plamisty już od dawna zajmuje ważne miejsce z ziołowej apteczce. Jakie jeszcze właściwości ma olej z ostropestu, jak go stosować w kuchni i ziołolecznictwie? Podpowiadamy.
Ostropest plamisty (łac. Sylibum marianum) to jednoroczna roślina z rodziny astrowatych (łac. Asteraceae) wywodzi się z obszaru Morza Śródziemnomorskiego, choć obecnie zaadaptowała się do terenów w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej czy Australii. Rośnie także w Polsce, choć raczej w uprawach. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są owoce ostropestu. Późnym latem (na przełomie sierpnia i wrześnie) zbiera się dojrzałe koszyczki ostropestu i suszy.
Sylimaryna – jak działa?
Swoje wyjątkowe właściwości lecznicze ostropest zawdzięcza sylimarynie. To kompleks związków chemicznych wchodzących w skład owoców tej roślinny. Sylimaryna ma przede wszystkim dobroczynny wpływ na hepatocyty – komórki wątroby. Stabilizuje błonę komórkową hepatocytów, co z jednej strony przyczynia się do wzmocnienia jest ochrony przed szkodliwym działaniem toksyn, a z drugiej – stymuluje procesy regeneracji wątroby.
Korzystne działanie sylimaryny na funkcjonowanie wątroby pośrednio wpływa na inne procesy w organizmie. Wraz z innymi składnikami sylimaryna poprawia łaknienie, wspiera produkcję żółci i wspomaga trawienie.
Ostropest plamisty – właściwości
Oprócz sylimaryny, owoce ostropestu są bogate w inne związki o dobroczynnym wpływie na organizm. W ich skład wchodzą: flawonoidy, związki goryczkowe, olejek eteryczny, sterole, witamina E, aminy (tyramina, histamina).
Przetwory i preparaty z ostropestu plamistego zawierają substancje o działaniu:
- ochronnym na komórki wątroby – preparaty na wątrobę (https://apteka.sloneczna24.pl/watroba.html) pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glutationu, substancji wspomagającej usuwanie toksyn z wątroby
- przeciwutleniającym – owoce ostropestu są bogatym źródłem antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki; działanie przeciwutleniające wspomaga procesy naprawcze w komórkach organizmu i opóźnia procesy ich starzenia się, takie działanie pomaga chronić organizm przed wieloma chorobami, w tym w walce z nowotworami
- przeciwzapalnym – wyciszają stany zapalne w organizmie i hamują syntezę mediatorów prozapalnych.
Składniki owoców ostropestu działają wielokierunkowo na organizm. Obniżają poziom utleniania lipidów i syntezę cholesterolu, co jest wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy. Niedawne doniesienia naukowe mówią także o korzystnym wpływie sylimaryny na procesy regeneracyjne nerek oraz na wspomagające działania w leczeniu osteoporozy.
Dla kogo ostropest plamisty? Kiedy stosować?
To roślina lecznicza o dobroczynnym wpływie na wątrobę i wspomagająca procesy trawienia i łaknienia. W profilaktyce stosuje się ją w celu utrzymania dobrego funkcjonowania wątroby i wspomożenia procesów jej regeneracji.
Kurację ostropestem warto przeprowadzić także:
- po zatruciu alkoholem w celu wspomożenia detoksykacji i regeneracji hepatocytów
- podczas i po zapaleniu wątroby
- po długotrwałej antybiotykoterapii
- po zatruciu grzybami lub po innym toksycznym uszkodzeniu wątroby
- przy obfitych miesiączkach.
Ostropest plamisty dostępny jest w aptekach i w sklepach zielarskich w kilku postaciach. Jako ziołowy lek lub suplement diety występuje jako:
- kapsułki (np. Ostropest plamisty OLEOFARM – 60 kapsułek lub Ostropest plamisty ES MEDICAL 60 kapsułek).
- tabletki (np. Ostropest plamisty tabletki – 30 szt.)
- sylimaryna w kapsułkach (np. Sylimaryna GAL – 60 kapsułek)
- w postaci tabletek w połączeniu z innym wyciągami roślinnymi o korzystnym wpływie na wątrobę (np. SYLICYNAR – 60 tabl. łączący właściwości ostropestu i karczocha)
- nasiona (np. BIO Ostropest plamisty – ziarno z upraw ekologicznych) do mielenia lub do wykorzystania w kuchni jako dodatek do potraw np. surówek, sałatek czy koktajli
- mielone nasiona (np. INTENSON mielony ostropest plamisty) – o podobnym zastosowaniu co całe nasiona; dostępne także w formie odtłuszczonej
- olej z ostropestu może być stosowany zewnętrznie lub wewnętrznie; olej jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 o szerokim dobroczynnym wpływie na organizm, szczególnie na układ sercowo-naczyniowy; warto wybierać olej z ostropestu tłoczony na zimno (np. NATVITA olej z ostropestu 500 ml); do celów kosmetycznych także stosuje się olej (np. OL’VITA kosmetyczny olej z ostropestu), który nawilża, odżywia i regeneruje skórę.
Ostropest plamisty znany jest od wieków i wykorzystywany szeroko w profilaktyce i wspomaganiu leczenia z korzyścią dla organizmu. Stosowanie oleju i preparatów z ostropestu w postaci tabletek i kapsułek ma korzystny wpływ na wątrobę, trawienie i układ krążenia. Olej z tej rośliny stosowany zewnętrznie wzmacnia i nawilża skórę. Warto go na stałe mieć w domowej ziołowej apteczce.