Zielona kawa alternatywą dla małej czarnej. Jak wpływa na organizm?

Zielona kawa to jeden z najnowszych trendów wśród sympatyków zdrowego żywienia. Mówi się o jej skuteczności przy odchudzaniu ze względu na obecność kwasu chlorogenowego. Czym różni się zielona kawa od swojej czarnej odpowiedniczki? Jakie ma właściwości? Jak należą ją stosować? Podpowiadamy.
Zielona kawa – co to jest?
Określana także jako „kawa surowa”, to niepalone, zielone ziarna kawy, nie poddane obróbce termicznej. Czym kawa zielona różni się od czarnej, poza oczywistą różnicą w smaku? Podczas wypalania ziaren w wysokiej temperaturze zmianie ulega skład chemiczny i zawartość niektórych substancji. Chodzi przede wszystkim o wysoką zawartość kwasu chlorogenowego w zielonych ziarnach kawowych, któremu przypisuje się działanie stymulujące spalanie tkanki tłuszczowej. A co za tym idzie – zielona kawa ma przyspieszać odchudzanie i pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Zielona kawa – właściwości
To właśnie z faktu, że zielone ziarna nie są poddane obróbce termicznej, która ma zapewnić im ten niepowtarzalny smak i aromat, wynikają jej prozdrowotne właściwości. Zielona kawa jest niskokaloryczna i wyróżnia ją wysoka zawartość wspomnianego już kwasu chlorogenowego. W składzie dodatkowo znajdziemy polifenole, kwas salicylowy, kofeinę, kwas ferulowy i wiele innych cennych substancji. Zielona kawa to też bogate źródło witamin, m.in.: witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego. Składniki mineralne zawarte w ziarnach stanowią kilka procent jej suchej masy, a wśród nich znajdziemy: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, mangan, żelazo, cynk i miedź.
Tak duże bogactwo witamin, składników mineralnych i substancji biologicznie czynnych sprawia, że składniki zielonej kawy:
- mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają chorobom i spowalniają procesy starzenia się
- dzięki zawartości kofeiny działają pobudzająco na organizm, jednak bez drażniącego wpływu na żołądek (ogromna zaleta dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego)
- zmniejszają apetyt i wpływają stymulująco na procesy spalania tkanki tłuszczowej, co może być pomocne przy odchudzaniu
- pomagają zmniejszyć widoczny cellulit
- stymulują procesy odpornościowe, mają działanie przeciwzapalne
- mogą przyczynić się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
Zielona kawa – jak pić? Dla kogo?
Wiele osób, które po raz pierwszy sięgają po zieloną kawę zastanawiają się, czy pije się ją tak samo jak czarną. Można ją stosować w postaci naparów, szczególnie jeśli zależy nam na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Do parzenia wykorzystuje się zieloną kawę mieloną (np. Intenson). Decydując się na picie naparów z zielonej kawy, warto zacząć od jej spróbowania. Obecność kwasu chlorogenowego sprawia, że napar jest gorzki, a nie każdemu to odpowiada. Dlatego jako alternatywę można stosować smakowe kawy zielone, w których dodatki tłumią gorzki posmak nadając jej przyjemnego aromatu, np. zielona kawa korzenna lub mielona zielona kawa o smaku pomarańczowym.
Wiele osób sięga po zieloną kawę ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Jednak największą popularność zdobyła wśród osób odchudzających się, które szukają sposobów na szybsze zrzucenie nadwagi. Jako wsparcie odchudzania można ją stosować w formie wspomnianych już naparów lub w postaci wygodnych tabletek na odchudzanie (np. BE SLIM zielona kawa) lub kapsułek z zieloną kawą.
Zielona kawa to dobre rozwiązanie także dla osób, które zmagają się z dolegliwościami układu pokarmowego, ale nie chcą rezygnować z picia kawy. Bowiem zielona kawa nie podrażnia żołądka tak jak jej czarna „siostra”. Dlatego jest bezpieczna dla osób z chorobą wrzodową i dolegliwościami błony śluzowej żołądka.
Jak parzyć zieloną kawę?
Zieloną kawę można kupić w różnej postaci: jako surowe ziarna, zmieloną, sproszkowaną lub jako kapsułki z zieloną kawą. Zielone ziarna są najmniej podatne na wietrzenie i „uciekanie” z nich wartościowych substancji. Dlatego wiele osób preferuje właśnie tę formę zielonej kawy. Opinie jednak są podzielone co do wygody ich stosowania. Zielone ziarna należy rozdrobnić w młynku lub w moździerzu.
2 łyżeczki zmielonej zielonej kawy należy zalać szklanką gorącej wody o temperaturze około 90°C. Warto pamiętać, aby nie używać wrzątku, który zniszczy wiele wartościowych substancji. Napar należy zaparzać nie dłużej niż 10 minut i nie przekraczać dawki 2 filiżanek dzielnie. Zielona kawa, tak jak czarna, zawiera kofeinę, a dodatkowo wiele substancji biologicznie czynnych mających wpływ na wiele procesów w organizmie. Warto zatem zachować umiar. Aby urozmaicić smak naparu z zielonej kawy, można dodać cynamon, kardamon, cukier trzcinowy lub stewię.
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zielona kawa może na stałe stać się ważnym elementem zdrowego trybu życia.