Słodziki dla cukrzyków
( ilość produktów: 15 )Naturalne słodziki – czy są bezpieczne?
Naturalne słodziki stosowane w zalecanych ilościach są bezpieczne i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia. Takie jest aktualne stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Słodki smak jest preferowany przez człowieka już od najmłodszych lat. Naturalne słodziki o niskiej kaloryczności są zalecane osobom, spożywającym duże ilości cukru. Zaspokoją potrzebę odczuwania słodkiego smaku, a jednocześnie nie dostarczą do organizmu dużej dawki niepotrzebnych kalorii.
Substancje słodzące można wykorzystywać w dowolny sposób. Mogą być one dodawane do napojów, deserów i innych posiłków, jako zamiennik cukru. Stewia – naturalna substancja słodząca świetnie sprawdza się też przy domowych wypiekach. Jest ona oporna na działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu można ją wykorzystywać w kuchni podczas pieczenia, smażenia czy gotowania. Słodziki często mają bardziej intensywny smak w stosunku do cukru. Z tego względu stosuje się je często w mniejszej ilości, aby wywołać podobne odczucia. Nie dotyczy to np. erytrytolu, który jest nieco mniej słodki od cukru. Stosuje się go więc w trochę większość ilości niż cukier.
Słodziki – rodzaje. Kto powinien po nie sięgnąć?
Substancje słodzące, dopuszczone do stosowania w Polsce to m.in. aspartam, acesulfam, sacharyna, erytrytol, stewia i sukraloza. Słodziki zalecane są przede wszystkim diabetykom i osobom, u których rozpoznano zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Mogą po nie sięgnąć również osoby otyłe i z nadwagą. Warto pamiętać, że samo zastąpienie cukru naturalnymi słodzikami nie wystarczy, aby unormować masę ciała i zadbać o zdrowie. Konieczne są często zmiany w diecie i wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej do codziennych nawyków.
Naturalne słodziki apteka internetowa oferuje w różnej formie. Dostępne są np. pastylki ze stewią, tabletki z aspartamem i erytrytol w proszku. Czasem warto wypróbować różne substancje słodzące aby znaleźć taką, która najbardziej odpowiada danej osobie. Należy pamiętać o przestrzeganiu zalecanej dziennej porcji słodzików. Ich nadmiar może bowiem prowadzić do dyskomfortu odczuwanego ze strony przewodu pokarmowego. Naturalne substancje słodzące są na pewno lepszym zamiennikiem cukru niż miód, cukier trzcinowy czy melasa. Produkty te mają podobną kaloryczność do cukru i prowadzą do porównywalnego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Diabetycy i pacjenci z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów powinni wystrzegać się tych substancji.