Każdy z nas zmaga się z problemami układu pokarmowego. Warto wtedy wspomóc się naturalnym sokiem z miszka, który wykazuje również wiele innych korzystnych działań. Sok pozyskiwany z korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale F.H. Wiggers) od zawsze stosowany był jako niezawodny środek w dolegliwościach układu pokarmowego związanych m. in. z problemami z trawieniem oraz z brakiem apetytu. Sok z mniszka wykazuje szereg różnorodnych działań m. in.: pobudzające wytwarzanie żółci w komórkach wątroby, ułatwiające przepływ żółci przez drogi żółciowe do dwunastnicy, przeciwdziałające zastojowi żółci, zwiększające kurczliwość mięśni gładkich pęcherzyka żółciowego, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, usprawniające procesy trawienia oraz moczopędne.
Działanie mniszka lekarskiego:
-mniszek lekarski wskazany jest przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby a także pomaga cukrzykom zmniejszyć poziom cukru we krwi. Ma właściwości uspokajające.
-Przez swoje pozytywne oddziaływanie na wątrobę ma wspaniały wpływ na usuwanie takich dolegliwości jak świąd skóry, wypryski, liszaje.
-dzięki działaniu oczyszczającemu mniszek pomaga również w przypadku dny moczanowej, reumatyzmie.
-wspomaga rozpuszczanie kamieni w pęcherzyku żółciowym, nerkach.
-tak jak pokrzywa tak i mniszek polecany jest w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia organizmu.
-liście mniszka lekarskiego wyróżniają się dużą zawartością magnezu i z tego powodu polecany jest ludziom z niskim poziomem tego pierwiastka. Wiadomo, że magnez należy do pierwiastków dość trudno przyswajalnych, a w naszej bardzo przetworzonej żywności trudno doszukiwać się jego znaczących ilości.
-picie mniszka poprawia pracę układu trawiennego i poprawia przyswajanie magnezu.
Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy:
-witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, karotenoidy
-związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym
-inulina – jest rozpuszczalnym błonnikiem, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ -odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi
-laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym
-kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy)
-cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Sok z mniszka wskazania: Zaburzenia odpływu żółci, dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia, brak apetytu, w celu zwiększenia wydalania moczu.
Sok z mniszka skład: Sok ze świeżego korzenia mniszka pospolitego stabilizowany etanolem (Taraxaci radicis recentis succus (1:1). Ekstrahent – etanol 96% v/v, woda). Lek zawiera 25-35% (v/v) etanolu.
Sok z mniszka dawkowanie: Doustnie.
Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: przyjmować 3 razy dziennie po 5 ml preparatu w niewielkiej ilości płynu.
Sok z mniszka przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Nie stosować u dzieci poniżej 12. roku życia.
Nie stosować u kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Alkoholizm.
Padaczka.
Nie należy prowadzić pojazdow mechanicznych bezpośrednio po spożyciu preparatu.
W niedrożności dróg żółciowych i jelit.
Ropniak pęcherza żółciowego.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu.