Tran dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D między innymi pozytywnie wpływa na pracę mózgu i wzmacnia odporność organizmu w okresie jesienno-zimowych zachorowań. W tranie często zawarta jest także witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozkładem.
Rekin to ryba odporna na wiele chorób, długowieczna, bardzo szybko regenerująca swe siły. Sekret tkwi w substancjach zawartych w wątrobie rekina grenlandzkiego. Są to m.in. alkiloglicerole, skwalen. Skwalen i alkiloglicerole to naturalne substancje pochodzenia oceanicznego wykazujące działania proodpornościowe.
Alkiloglicerole (AKG): Są to związki całkowicie naturalne znajdujące się również w szpiku kostnym, ludzkim mleku, śledzionie, wątrobie, błonie komórkowej komórek mieloidalnych występujących w mózgu. Największą zawartością AKG mogą pochwalić się właśnie rekiny, które wyjątkowo rzadko zapadają na choroby nowotworowe. Alkiloglicerole są jednym ze składników błony komórkowej.
Skwalen: spełnia wiele ważnych funkcji w przyrodzie. Potrzebny jest również w organizmie ludzkim. Posiada właściwości antybakteryjne, antykancerogenne, odżywcze i regenerujące, wspomagające pracę wątroby i trzustki. Do unikalnych cech skwalenu należy zaliczyć zdolność wiązania tlenu z wody i dostarczania go do komórek, zapewniając rekinom w ten sposób długowieczność.
Najwyższy poziom skwalenu we krwi posiadają nowo narodzone dzieci. Począwszy od 30-40 lat poziom skwalenu zaczyna drastycznie spadać, dlatego zaleca się jego suplementowanie.
Tran wzmacnia układ odpornościowy
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań, kiedy błona śluzowa dróg oddechowych jest szczególnie narażona na kontakt z wirusami czy bakteriami.
Tran poprawia pracę mózgu
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu: poprawiają jego ukrwienie i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Z tego powodu tran jest polecany przede wszystkim dzieciom, by lepiej się rozwijały i nie miały problemów z pamięcią i koncentracją, a także osobom starszym, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji.
Tran na mocne kości
Zawarta w tranie witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, a co za tym idzie - prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Dlatego jest polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu. Tran jest stosowany również w profilaktyce krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia wszystkich tkanek (w tym chrzęstnej i nabłonkowej) oraz leczeniu zaburzeń uwapnienia tkanki kostnej. U osób w starszym wieku może zapobiec osteoporozie.
TRAN Z REKINA GRENLANDZKIEGO SMAK MANGO-BRZOSKWINIA Wskazania: Tran z rekina grenlandzkiego o smaku mango-brzoskwinia to suplement diety, który wspiera odporność orgaznizmu.
TRAN Z REKINA GRENLANDZKIEGO SMAK MANGO-BRZOSKWINIA Dawkowanie:
Dzieci powyżej 2 lat do 6 lat: 1 łyżeczka dziennie (5 ml).
Dzieci powyżej 6 lat i osoby dorosłe: 2 łyżeczki dziennie (10 ml).
Przed użyciem wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Po otwarciu butelki, produkt należy spożyć w ciągu 45 dni. Osad w butelce jest procesem naturalnym.
TRAN Z REKINA GRENLANDZKIEGO SMAK MANGO-BRZOSKWINIA Skład: Skład w 1 łyżeczce: Olej z wątroby rekina grenlandzkiego - 1011 mg, Alkiloglicerole - 202 mg, Sok z Czarnego Bzu - 100 mg, Witamina C - 26 mg (33% ZDS), Witamina E - 6mg (50% ZDS), Cynk - 2,5 mg (25% ZDS), Witamina A - 400 µg (50% ZDS), Selen -14 µg (25% ZDS), Witamina D -2,5 µg (505 ZDS).
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania lub
skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą. Nie stosuj po upływie daty
minimalnej trwałości podanej na opakowaniu.